sobota, 21 marca 2015

Tort orzechowo kajmakowy


Dni uciekają niczym najwytrawniejszy biegacz w historii. Pewnie znowu nie będę spała normalnie. Praca. Próbuję, tak bezskutecznie, wyrównać się z nimi, złapać lekko za dłoń wskazówki zegara i po prostu - pogawędzić z przyjaciółmi i rodziną. Bez pośpiechu, bez wyrywania kolejnych kartek i zmieniania dat. Zatrzymać biegnący czas. Uciec od kartek kalendarza. Zapomnieć się w bezgranicznym zamyśleniu. Zatrzymać w słonecznie oświetlonym punkcie. Choć na kilka chwil...Krótka chwila na odpoczynek w rodzinnym gronie u mamy. 

Tort imieninowy orzechowo kajmakowy dla mamy, idealny na przyjęcie wielkanocne w rodzinnym gronie. 

Składniki na biszkopt orzechowy:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 100 g mielonych orzechów
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Składniki na masę:
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 tabliczki czekolady
  • 200 g kremówki
  • małe opakowanie migdałów w płatkach
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 małe opakowanie mascarpone
  • jedna mała puszka masy krówkowej lub kajmakowej
Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną przesiewamy do miski. Dodajemy zmielone orzechy, proszek do pieczenia oraz kakao. Osobno żółtka ucieramy z sodą oczyszczoną, dodajemy do białka i na wolnych obrotach miksera mieszamy. Suche składniki wymieszamy i delikatnie mieszając łyżką łączymy z pianą z białek. 

Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Średnią tortownicę wykładamy pergaminem. Ciasto dzielimy na dwie części. Pieczemy kolejno po 30 minut w piekarniku. Ja piekłam 40 minut. Wyjmujemy i przestudzamy. 

Schłodzoną kremówkę ubijamy mikserem na sztywno. Wsypujemy 4 łyżki cukru pudru i jeszcze chwilę ubijamy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy 3 minuty, aby składniki się połączyły. Siekamy czekoladę, następnie wsypujemy do masy serowej i przemieszamy. Jeden spód biszkoptu umieszczamy z powrotem w formie, nakładamy masę. Nakrywamy drugim spodem. Wstawiamy na minimum 2 godziny do lodówki. Migdały w płatkach uprażmy na suchej patelni i studzimy. Wierzch oraz boki tortu smarujemy masą krówkową. Boki ciasta dekorujemy wystudzonymi migdałami.  


2 komentarze:

  1. Bardzo mi się podoba Twój tort :) Uwielbiam orzechy, kajmak i śmietanę, więc takie połączenie to dla mnie ideał :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakował tak jak wyglądał, polecam i dziękuję

      Usuń