niedziela, 9 grudnia 2012

Sałatka jarzynowa



Każdy ją zna, każdy inaczej ją robi. Ale zawsze najlepsza na zimę. Inne nazwy: sałatka warzywna, rosyjska, olivieh salad (wersja perska z gotowanym kurczakiem) i Olivier salad. 

Uwielbiam sałatkę jarzynową! Mam z nią wspaniałe wspomnienia, kiedy, to zimą moja mama na kolacje kroiła mi na małe kawałki świeży chleb z wędliną i do tego kilka łyżek sałatki warzywnej. I teraz przyszedł czas zimy, wspólnie z mamą kroiłyśmy warzywa do sałatki. Za oknem już śnieg, mróz i piosenki zimowe. 

Składniki:
  • gotowane warzywa:
  • 5 średnich ziemniaków
  • 3 marchewki
  • 2 korzenie pietruszki
  • 1 średni seler
  • 1 biała część dużego pora
  • 5 jaj ugotowanych na twardo
  • 5 ogórków kiszonych
  • 2 średnie jabłka
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 4 łyżki majonezu
  • łyżka jogurtu naturalnego lub śmietany 12%
  • sól, pieprz do smaku
  • parę łyżeczek musztardy do smaku


  1. Myjemy warzywa (seler, ziemniaki, marchewki, pietruszki) i gotujemy je w skórkach do miękkości. Odstawiamy do ostygnięcia. W tym samym czasie gotujemy jajka na twardo przez 10 min, obieramy i odstawiamy do wystudzenia.
  2. Ugotowane warzywa obieramy ze skórek i kroimy w dość drobną kostkę, i wrzucamy do dużej miski.
  3. Jajka kroimy w drobną kostkę przekładamy do miski.
  4. Pokrojone w kostkę ogórki (wcześniej je obieramy ze skórki), jabłko, por i odcedzoną kukurydzę przekładamy do miski.
  5. Warzywa doprawiamy solą, pieprzem. Majonez wymieszamy z jogurtem i musztardą, mieszankę dodajemy do warzyw. Dokładnie, ale delikatnie wymieszamy.
  6. Sałatkę jarzynową odstawiamy do lodówki na kilka godzin lub na całą noc, aby składniki się przegryzły.


3 komentarze:

  1. salatka zawsze goscila u mojej prababci na wigilii :) bardzo smaczna! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. najlepsza i najprostsza tylko trochę pracochłonna

    OdpowiedzUsuń