Każdy ją zna, każdy inaczej ją robi. Ale zawsze najlepsza na zimę. Inne nazwy: sałatka warzywna, rosyjska, olivieh salad (wersja perska z gotowanym kurczakiem) i Olivier salad.
Uwielbiam sałatkę jarzynową! Mam z nią wspaniałe wspomnienia, kiedy, to zimą moja mama na kolacje kroiła mi na małe kawałki świeży chleb z wędliną i do tego kilka łyżek sałatki warzywnej. I teraz przyszedł czas zimy, wspólnie z mamą kroiłyśmy warzywa do sałatki. Za oknem już śnieg, mróz i piosenki zimowe.
Składniki:
- gotowane warzywa:
- 5 średnich ziemniaków
- 3 marchewki
- 2 korzenie pietruszki
- 1 średni seler
- 1 biała część dużego pora
- 5 jaj ugotowanych na twardo
- 5 ogórków kiszonych
- 2 średnie jabłka
- 1 puszka kukurydzy konserwowej
- 4 łyżki majonezu
- łyżka jogurtu naturalnego lub śmietany 12%
- sól, pieprz do smaku
- parę łyżeczek musztardy do smaku
- Myjemy warzywa (seler, ziemniaki, marchewki, pietruszki) i gotujemy je w skórkach do miękkości. Odstawiamy do ostygnięcia. W tym samym czasie gotujemy jajka na twardo przez 10 min, obieramy i odstawiamy do wystudzenia.
- Ugotowane warzywa obieramy ze skórek i kroimy w dość drobną kostkę, i wrzucamy do dużej miski.
- Jajka kroimy w drobną kostkę przekładamy do miski.
- Pokrojone w kostkę ogórki (wcześniej je obieramy ze skórki), jabłko, por i odcedzoną kukurydzę przekładamy do miski.
- Warzywa doprawiamy solą, pieprzem. Majonez wymieszamy z jogurtem i musztardą, mieszankę dodajemy do warzyw. Dokładnie, ale delikatnie wymieszamy.
- Sałatkę jarzynową odstawiamy do lodówki na kilka godzin lub na całą noc, aby składniki się przegryzły.
uwielbiam ;)))
OdpowiedzUsuńsalatka zawsze goscila u mojej prababci na wigilii :) bardzo smaczna! :)
OdpowiedzUsuńnajlepsza i najprostsza tylko trochę pracochłonna
OdpowiedzUsuń