Specjalne ciasto dla wyjątkowej osoby. Ciasto imieninowe dla mamy, spodziewałam się ,że mama zażąda jakiegoś wykwintnego wypieku ,a tu ukochana mama oznajmia, że na jutro chce czekoladę. Jedno z lepszych ciast czekoladowych jakie jadłam. Goście zachwyceni a w szczególności moja siostra i wujek, który jest krytykiem kulinarnym. Ciasto piekłam dwa razy bo inaczej by nic goście nie dostali. Mocno czekoladowe, wilgotne, rozpływające się w ustach, a do tego nie jest ciężkie. Przepis pochodzi z książki Perfect Chocolate
Składniki:
- 200 g gorzkiej czekolady
- 200 g masła
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 1/2 szklanki wody
- 1 i 1/2 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 szklanki trzcinowego, brązowego cukru
- 1/2 szklanka białego cukru
- 3 czubate łyżki kakao
- 2 łyżeczki cynamonu
- 3 średniej wielkości jajka
- 1/3 szklanki kwaśnej śmietany
- 2 łyżki rumu
- 100 g owoców, mogą być mrożone, świeże lub z zaprawy, ja dodałam wiśnie
Polewa:
- 1 szklanka cukru pudru
- 3 czubate łyżki kakao
- 3 łyżki mleka
- 3 łyżki masła
- 1 łyżka rumu
Czekoladę połamaną na kawałki rozpuszczamy z wodą, masłem i kawą. Mąkę przesiewamy z proszkiem, sodą, kakao, cynamonem. Dodajemy cukier brązowy i biały, dokładnie wymieszamy z mąką. Jajka rozmącamy ze śmietaną i dodać do sypkich składników, dodajemy również czekoladę z masłem i rum, wymieszamy dokładnie. Wsypujemy owoce, wymieszać.
Formę natłuszczamy i wysypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto i pieczemy je 1 godzinę i 20 minut w temperaturze 150°C.
Wykonujemy polewę: mleko rozpuszczamy z masłem i gorące wlać do cukru przesianego z kakao. Wymieszamy na gładką masę. Dodajemy rum i mieszamy. Na lekko przestudzonym cieście rozsmarować polewę i odstawić do zastygnięcia.
Uwielbiam czekoladowe ciasta, koniecznie muszę wypróbować.
OdpowiedzUsuńHmm, hmm, hmm, ale pyszne i megaczekoladowe;)
OdpowiedzUsuńCzekoladowe ciasta są najlepsze! Mniam:)
OdpowiedzUsuńCzekoladowa pyszność!
OdpowiedzUsuńCiasto czekoladowe-moje ulubione. :)
OdpowiedzUsuńCzekolada jest moim ulubionym smakołykiem i z pewnością w najbliższym czasie przyrządzę sobie takie ciasto. W domu często przygotowuję też podobny, mocno czekoladowy sernik na zimno, wg przepisu znalezionego na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/. Ciasto jest bardzo delikatne i aksamitne w smaku. Polecam również spróbować - fanom czekolady z pewnością przypadnie ono do gustu.
OdpowiedzUsuń