środa, 29 czerwca 2011

Ciasto z truskawkami


Na uczczenie zdanych egzaminów magisterskich. Najlepsze i najprostsze. Wilgotne, puszyste, delikatne, aromatyczne z dużą ilością owoców i pyszną kruszonką.


Składniki: 

  • 600 g truskawek 
  • 200 g miękkiego masła 
  • 200 g cukru pudru 
  • 4 jajka 
  • 250 g mąki (dodałam mąkę pszenną pełnoziarnistą) 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1/2 szklanki maślanki

Kruszonka: 
  • 150 g mąki 
  • 75 g masła 
  • 75 g cukru 

ponadto: 
  • cukier puder

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę do ciasta wysmarować masłem (prostokątna blaszka lub okrągła).Przygotować kruszonkę: na małym ogniu na patelni roztopić masło, dodać cukier a po chwili mąkę, wymieszać, ostudzić. Ucierać masło z cukrem pudrem na gładką i puszystą masę, przez min. 8 minut. Nie przerywając ucierania dodawać kolejno po jednym jajku, w około 3 minut odstępach czasu. Następnie dodawać po kilka łyżek przesianej mąki z proszkiem do pieczenia i miksować już na mniejszych obrotach miksera i krócej, do połączenia się składników. Ciasto przełożyć do formy, na wierzchu rozłożyć truskawki (większe pokroić na połówki). Posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 60 - 70 minut. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem i pokroić. Smacznego:)

3 komentarze:

  1. Pysznie wygląda:) Trzeba się spieszyć, aby takowe upiec, bo już ostatnie truskawki. Szkoda, że nigdy nie wychodzi mi kruszonka:/

    OdpowiedzUsuń
  2. zabieram się za dżemy z siostrą bo te ostatnie truskawki są średnie wręcz maciupkie:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Znalazłam dobry przepis na kruszonkę i faktycznie na patelni bez problemu się ją robi. Będę teraz tylko w ten sposób robiła kruszonkę, wcześniej niekiedy kruszonka była zbyt twarda, raz zbyt miękka.

    OdpowiedzUsuń