wtorek, 24 maja 2011

Chleb orkiszowy - razowy



Dzisiejszy dzień nazywam pierwszym życiowym dniem pieczenia chleba. Moja mama, jak i moja pozostała część rodziny uwielbia chleb orkiszowy nie tylko dla smaku ale na walory zdrowotne: wzmacnia odporność, ma dobry wpływ na krew, pomaga przy zmęczeniu i spadku energii. Dodatkowo do tradycyjnego przepisu dodałam mąkę razową dla tego ciasto mało urosło, a struktura chleba dość zwarta. Chleb nie jest trudny do upieczenia.

Składniki na 2 bochenki:
  • 500 g mąki orkiszowej
  • 200 g mąki razowej
  • 100 g nasion (ja dałam kminek, otręby pszenne) 
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 saszetka suchych drożdży (7 g)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka miodu
  • 600 ml ciepłej wody
  • nasiona do posypania (ja dałam sezam)

Mąki, nasiona i sól wymieszać, wsypać drożdże, wymieszać. W środu zrobić dołek, dodać oliwę, miód, wodę. Dobrze wyrobić (przez 5 - 10 minut), aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów naczynia - na tym etapie może cały czas być klejące (nie dosypywać mąki).

Chlebki przenieść do wysmarowanych masłem i wysypanych otrębami (lub bułką tartą) foremek - keksówek o wymiarach 21 x 10 cm. Wypełnić je do połowy, ciasto wcisnąć w narożniki. Przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia i podwojenia objętości, około 1 - 1,5 godziny lub nawet dłużej - w miarę potrzeby. Przed pieczeniem wysmarować mlekiem, posypać nasionami.

Piec w temperaturze 200ºC przez około 40 - 50 minut, aż chleb będzie brązowy i będzie brzmiał głucho po uderzeniu od spodu. Bochenki wyjdą raczej płaskie niż wyrośnięte. Studzić.

Smacznego :)






4 komentarze:

  1. Zawsze kusiło mnie, aby upiec samemu chleb, ale jakoś tak nigdy nie było czasu. Może skorzystam z Twojego przepisu... Pieczesz chlebek normalnie w piekarniku?

    OdpowiedzUsuń
  2. Normalnie piekę w piekarniku. Znalazłam bardzo łatwe przepisy na chleb i będę je próbowała. Co jakiś czas będę umieszczała na blogu

    OdpowiedzUsuń
  3. Myślałam, że najlepszy chleb wychodzi z urządzenia do wypieku chleba, ale skoro mówisz, że w zwyczajnym piekarniku też można to muszę koniecznie spróbować jak znajdę chwilę czasu. Czekam na więcej przepisów:)

    OdpowiedzUsuń
  4. najlepsze chleby wychodzą z urządzenia do wypieków chleba ale ja takiego wynalazku nie posiadam:D więc idę na prostotę wyrobów.

    OdpowiedzUsuń