W dni jesienne takie jak ten dzisiejszy szary, mokry lubię schować się w kuchni, zamknąć drzwi, założyć słuchawki z ulubioną muzyką i gotować. Lubię też odkrywać kolejne wersje moich ulubionych dań. Jedną z nich jest faszerowany bakłażan i cukinia. Niedawno w sklepie przywitał mnie piękny bakłażan wiedziałam co z nim zrobię. Dziś powstała naprawdę wyjątkowa wersja faszerowanego bakłażana. Trzeba poświęcić trochę czasu, ale faszerowany bakłażan odwdzięczy się niesamowitym zapachem i smakiem, który odgania myśli o ponurym dniu.
Danie dla dwóch osób.
Składniki:
- 1 duży bakłażan
- 1/3 szklanki kuskus
- 1 jajko
- 1 papryka
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- łyżka przecieru pomidorowego
- 250 g mięsa mielonego
- łyżeczka miodu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- sól
- pieprz
Umytego, osuszonego bakłażan przekrawamy na pół, wydrążamy nasiona, a środki bakłażana obficie solimy. Posiekaną cebulę oraz zmiażdżony ząbek czosnku przesmażamy na łyżce oleju. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i smażymy przez około 5 minut. Dodajemy mięso mielone, mieszając, smażymy około 10 minut. Dodajemy przecier pomidorowy, całość razem smażymy przez chwilę. Farsz przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, cynamonem i płynnym miodem. Odstawiamy z palnika. Kuskus przygotujemy według przepisu podanego na opakowaniu. Gdy napęcznieje, połączymy go z przestudzoną masą mięsną. Dodamy jajko i starannie wymieszamy. Środki bakłażanów osuszamy, nakładamy farsz. Umieszczamy w natłuszczonej formie, skrapiamy olejem. Pieczemy około 35 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu dekorujemy obficie miętą.
Strasznie dawno nie robiłam faszerowanego bakłażana, narobiłaś mi smaka.
OdpowiedzUsuńPyszne!!!!!
OdpowiedzUsuńPrzepis godny sprawdzenia. Bardzo lubię bakłażana do tej pory przygotowywałam go zawsze na naszym grillu elektrycznym i wychodził super. Ja generalnie preferuję warzywa grillowane do obiadu. Są one takie bardziej aromatyczne według mnie. My mamy ten grill elektryczny już rok i na prawdę korzystam z niego często. Potrawy wychodzą wybornie.
OdpowiedzUsuń