Świeci słońce, temperatura wskazuje na wrzesień a nie grudzień, ostatnie listki trzymają się wątłymi ogonkami drzewa-żywiciela, ludzie przechodzą, wyjątkowo nigdzie się nie spiesząc, a już blisko Boże Narodzeniepan grał bardzo świątecznie na akordeonie ...
Składniki:
- jedna paczka ryżu
- 4 duże papryki
- 1 papryczka chili
- 2 cebule
- 2 jajka
- bułka tarta
- 10 ml śmietany 30%
- 0.5 kg mięsa mielonego może być mieszane
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- olej
- 1 puszka pomidorów (400 ml)
Ryż przepłuczemy na sicie i gotujemy w posolonej wodzie na miękko wedłóg instrukcji, odstawiamy do schłodzenia. Papryki myjemy i osuszamy. Kroimy wzdłuż na pół, ostrożnie usuwamy gniazda nasienne.
Cebule obieramy, drobno kroimy w kostkę. Połowę wsypujemy do miski z ugotowanym i przestudzonym ryżem. Papryczkę chili myjemy, przekrawamy wzdłuż na pół, usuwamy ziarenka i kroimy w małą kosteczkę. Przekładamy do miski z ryżem. Dodajemy obydwa jajka, śmietanę oraz mięso mielone. Składniki dokładnie wymieszamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Jeżeli masa będzie za rzadka, zagęszczamy 2-3 łyżkami bułki tartej.
Doprawioną masę faszerujemy papryki. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy 15 minut. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, podsmażamy pozostałą cebulę. Dodajemy posiekane pomidory z puszki, mieszankę solimy, pieprzymy i podgotowujemy. Gotowym sosem zalewamy podpieczone papryki. Dopiekamy jeszcze 20 minut.
Papryki idealne na małe lub duże przyjęcie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz