Połowa mojej rodziny jest na diecie, co zrobić kiedy ja nie jestem a tak kocham słodkie wypieki, dla samej siebie nie opłaca się piec bo rodzina chodzi w koło mnie i jęczy i jęczy. Ciasto rabarbarowe na cieście razowym.
Składniki:
- 250g mąki razowej żytniej typ 2000
- 230g mąki tortowej (ja dodałam razową mąkę chlebową z kminkiem )
- 5 łyżek płatków owsianych
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru brązowego
- 1 szklanka maślanki (użyłam kefiru)
- pół szklanki oleju
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- dowolne owoce: u mnie 0,5kg obranego, pociętego rabarbaru, nie dodawajcie więcej niż 40- 50 dag owoców, ciasto się zapadnie i powstanie zakalec.
Kruszonka:
- 50 g masła
- 10 łyżek mąki
- 4 łyżki cukru
- 1 cukier waniliowy
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną masę. Cały czas ubijając, dodawać stopniowo cukier i cukier waniliowy. Następnie dodawać po kolei żółtka, cały czas ubijając. Powoli wmieszać olej i ubijać.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Mąka razowa nie przesieje się do końca, gdyż ma ona pełne nie przemielone ziarna. Na zmianę dodawać do ciasta maślankę i przesianą mąkę, cały cały czas miksując. Dodać płatki owsiane i wymieszać.
Kruszonka: wszystkie składniki wyrobić między palcami, by powstała kruszonka.
Ciasto wyłożyć do formy wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Na górę położyć owoce, przykryć kruszonką. Piec około 1 godziny (do tzw. suchego patyczka) w temperaturze 180ºC. Wystudzić.
Smacznego :)
A ja mam zawsze problem z kruszonką. Jakoś tak nigdy nie chce wyjść:) Ciasto wygląda apetycznie:) Przypomina mi trochę szarlotkę z Green Way'a.
OdpowiedzUsuńSzkoda, że rabarbaru już nie ma :( dosłownie zakochałam się w nim tego lata...nie mogłam przejść obojętnie wobec ciast z jego udziałem.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
ale jeszcze rabarbar można spotkać w ogródkach działkowych;)
OdpowiedzUsuń