niedziela, 29 maja 2011

Ciasto z rabarbarem



Połowa mojej rodziny jest na diecie, co zrobić kiedy ja nie jestem a tak kocham słodkie wypieki, dla samej siebie nie opłaca się piec bo rodzina chodzi w koło mnie i jęczy i jęczy. Ciasto rabarbarowe na cieście razowym.

Składniki:

  • 250g mąki razowej żytniej typ 2000
  • 230g mąki tortowej (ja dodałam razową mąkę chlebową z kminkiem )
  • 5 łyżek płatków owsianych
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru brązowego
  • 1 szklanka maślanki (użyłam kefiru)
  • pół szklanki oleju
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • dowolne owoce: u mnie 0,5kg obranego, pociętego rabarbaru, nie dodawajcie więcej niż 40- 50 dag owoców, ciasto się zapadnie i powstanie zakalec.


Kruszonka:

  • 50 g masła
  • 10 łyżek mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy


Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną masę. Cały czas ubijając, dodawać stopniowo cukier i cukier waniliowy. Następnie dodawać po kolei żółtka, cały czas ubijając. Powoli wmieszać olej i ubijać.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Mąka razowa nie przesieje się do końca, gdyż ma ona pełne nie przemielone ziarna. Na zmianę dodawać do ciasta maślankę i przesianą mąkę, cały cały czas miksując. Dodać płatki owsiane i wymieszać.

Kruszonka: wszystkie składniki wyrobić między palcami, by powstała kruszonka.

Ciasto wyłożyć do formy wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Na górę położyć owoce, przykryć kruszonką. Piec około 1 godziny (do tzw. suchego patyczka) w temperaturze 180ºC. Wystudzić.

Smacznego :)

3 komentarze:

  1. A ja mam zawsze problem z kruszonką. Jakoś tak nigdy nie chce wyjść:) Ciasto wygląda apetycznie:) Przypomina mi trochę szarlotkę z Green Way'a.

    OdpowiedzUsuń
  2. Szkoda, że rabarbaru już nie ma :( dosłownie zakochałam się w nim tego lata...nie mogłam przejść obojętnie wobec ciast z jego udziałem.
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. ale jeszcze rabarbar można spotkać w ogródkach działkowych;)

    OdpowiedzUsuń